buitenland

Hezbollah achter zelfmoordaanslag op bus in Bulgarije

Door Arne Hankel - 05 februari 2013

Bij de zelfmoordaanslag op een bus met Israëlische toeristen in juli in het Bulgaarse Boergas, zijn twee personen betrokken met banden met de radicale Libanese organisatie Hezbollah. Bij de aanslag kwamen vijf Israëliërs om.

‘Wij hebben vastgesteld dat twee lid waren van de militante vleugel van Hezbollah,’ aldus de Bulgaarse minister van Binnenlandse Zaken dinsdag.

Voortvluchtig

Het gaat om handlangers van de zelfmoordterrorist. De twee zijn nog altijd spoorloos en hadden Australische en Canadese paspoorten. Uit het onderzoek van de Bulgaarse opsporingsautoriteiten is gebleken dat er financiële banden bestaan tussen de twee verdachten en Hezbollah.

Israël beschuldigde eerder Iran en het pro-Iraanse Hezbollah ervan achter de aanslag te zitten. Iran ontkende en beschuldigde Israël ervan zelf achter de aanslag te zitten.

Terrorismelijst EU

De resultaten van het Bulgaarse onderzoek zouden ertoe kunnen leiden dat de Europese Unie in navolging van de Verenigde Staten Hezbollah aanmerkt als terroristische organisatie. De Nederlandse regering pleitte vorig jaar al voor plaatsing van Hezbollah op de Europese terreurlijst.

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu zei dinsdag te hopen dat de EU nu de ‘noodzakelijke conclusies’ trekt over de ‘ware aard van Hezbollah’.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.