buitenland

Hillary Clinton (65) afgetreden als minister

Door Shari Deira - 01 februari 2013

Hillary Clinton is vrijdag afgetreden als minister van Buitenlandse Zaken van de Verenigde Staten. De 65-jarige Clinton heeft in haar vier jaar als minister liefst 112 landen bezocht. Op haar laatste dag op het State Department werd ze uitgezwaaid door honderden medewerkers.

Clinton wordt opgevolgd door de Amerikaanse senator John Kerry. De voormalige presidentsvrouw zegt dat het een ‘unieke en uitdagende’ taak was om de 67e minister van Buitenlandse Zaken te zijn.

Aanslag

De aanslag op de Amerikaanse ambassade in Turkije vrijdag herinnert Clinton aan de bedreigingen in de wereld. ‘We leven in zeer complexe en gevaarlijke tijden, zo zagen we vandaag bij de aanslag op onze ambassade in Ankara.’

Toch is Clinton optimistischer dan toen zij aantrad in 2009. ‘Ik ben zo dankbaar dat we de kans hebben gekregen om onze bijdrage te leveren aan veiligere wereld, eerlijker en beter,’ aldus Clinton.

Enthousiasme

Clinton vroeg de medewerkers van het State Department met evenveel enthousiasme samen te werken met Kerry als ze met haar hebben gedaan.

De afgelopen maanden kampte Clinton met gezondheidsproblemen. Eind vorig jaar lag ze in het ziekenhuis vanwege een bloedprop achter haar rechteroor. Begin januari werd zij uit het ziekenhuis ontslagen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.