buitenland

Kabinet: salarissen EU-ambtenaren niet van deze tijd

Door Shari Deira - 06 februari 2013

De hoogte van de salarissen en vergoedingen van Europese ambtenaren ‘is niet meer van deze tijd en loopt uit de pas met die in lidstaten’. De arbeidsvoorwaarden van Europese ambtenaren moeten worden versoberd.

Dat schrijft minister Frans Timmermans (PvdA) van Buitenlandse Zaken woensdag in een brief naar Tweede Kamer.

Crisis

Timmermans schrijft dat het kabinet een kritische houding heeft ten opzichte van de salarissen van EU-ambtenaren. Nederland voelt zich daarin gesteund door Groot-Brittannië en Duitsland.

‘Terwijl in vele lidstaten de salarissen voor overheidsdienaren onder druk van de crisis moeten worden verlaagd, wordt in Brussel gestaakt als salarissen niet worden verhoogd,’ schrijft Timmermans.

Het kabinet wil dat de arbeidsvoorwaarden voor ambtenaren in Brussel worden versoberd. De ‘Europese overheid’ zal volgens het kabinet beter moeten presteren met minder geld en minder mensen.

Bevriezing

Als het aan het kabinet ligt, komt er een nominale bevriezing van de administratieve uitgaven van de EU. Dat heeft als gevolg dat de salarissen van Europese ambtenaren moeten worden versoberd.

Een deel van de ambtenaren in Brussel legde woensdag het werk neer. Ambtenaren vrezen dat als landen in de meerjarenbegroting te veel bezuinigen op de administratie kosten, zij hun werk niet meer goed kunnen uitvoeren.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.