buitenland

Kinderverkrachter Dutroux komt niet vervroegd vrij

Door Arne Hankel - 18 februari 2013

De Belgische kinderverkrachter en -moordenaar Marc Dutroux wordt niet vrijgelaten. Zijn verzoek om onder elektronisch toezicht vervroegd vrij te komen werd maandag door een speciale rechtbank in Brussel afgewezen.

Het vonnis komt niet als een verrassing. Volgens experts was de kans zeer klein dat Dutroux vrij zou komen.

Onvolledig

De rechtbank oordeelde dat het verzoek van Dutroux onvolledig en onvoldoende gefundeerd was. Zo werd niet duidelijk wat Dutroux na zijn vervroegde vrijlating wilde gaan doen. De rechter was na slechts acht minuten klaar met het voorlezen van het vonnis.

Dutroux was niet aanwezig bij de zitting. Bij de zitting waren ook geen betogers. Wel was er erg veel pers en politie. De vader van Eefje Lambrecks, een van de slachtoffers van Dutroux, was wel aanwezig. Hij liet weten dat hij vindt dat ‘iedereen zijn straf moet uitzitten’.

Gevangenis van Nijvel

Dutroux werd in 2004 veroordeeld tot levenslang en tbs voor onder meer moord, ontvoering, marteling en verkrachting van minderjarige meisjes. Hij zit zijn straf uit in de gevangenis van Nijvel.

Zijn handlanger en voormalige echtgenote, Michelle Martin, kwam eind augustus voorwaardelijk vrij. Zij werd opgevangen in een klooster in Malonne, bij Namen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.