buitenland

Mahmoud Ahmadinejad: Iran is nu een nucleaire staat

Door Shari Deira - 10 februari 2013

Iran viert zondag de 34e verjaardag van de islamitische revolutie in het land. Reden voor president Mahmoud Ahmadinejad om te benadrukken dat zijn land een ‘nucleaire staat’ is.

‘Iran is tegenwoordig een land met nucleaire kennis, of het Westen dat nou leuk vindt of niet,’ zei Ahmadinejad tijdens een bijeenkomst vanwege de viering van de revolutie.

Doelen

Ahmandinejad zei dat druk of intimidatie geen enkel effect hebben. De president sprak het Iraans volk toe op het Vrijheidsplein in Teheran.

Iran staat onder druk van het Westen en Israël vanwege zijn nucleaire programma. Het land streeft naar eigen zeggen vreedzame doelen na maar gevreesd wordt dat het land aan een atoomprogramma werkt.

Revolutie

Eerder deze week wees ayatollah Ali Khamenei, de hoogste leider in Iran, gesprekken met de Verenigde Staten af. Onderhandelingen over het Iraanse kernprogramma lossen volgens Khamenei niets op.

Miljoenen Iraniërs in het hele land vieren vandaag de revolutie. In februari 1979 leidde een door ayatollah Khomeini geleidde revolutie tot de val van de Sjah van Perzië.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.