buitenland

Nieuwe mijlpaal Curiosity: eerste boring op Mars

Door Shari Deira - 10 februari 2013

De marsrobot Curiosity van NASA heeft een gaatje in een steen geboord op de rode planeet. Het was de eerste keer dat een Marsverkenner in gesteente boorde.

Dat heeft de ruimtevaartorganisatie zondag bekendgemaakt. Het gruis van het boren wordt geanalyseerd door instrumenten aan boord van Curiosity.

Gesteente

Het gaatje dat de marsverkenner heeft geboord is 1,6 centimeter breed en 6,4 centimeter diep. Uit het gruis moet blijken wat de precieze samenstelling van gesteente is op Mars.

NASA noemt het de grootste mijlpaal die Curiosity heeft bereikt sinds de landing van de Marsverkenner in augustus. Wellicht kan op deze manier duidelijk worden of de rode planeet ooit geschikt was voor microben, een vorm van leven.

Robotarm

Om een gaatje te kunnen boren, maakt Curiosity gebruikt van een robotarm. Vorige maand heeft NASA al diverse keren getest of alles naar behoren werkt. Ook heeft de ruimtevaartorganisatie gezocht naar de juiste steen.

Curiosity heeft de afgelopen maanden verschillende foto’s gemaakt. Het rijdende laboratorium zal zeker twee jaar lang de bodem, de rotsen en de lucht van Mars onderzoeken. Wetenschappers willen ontdekken of ooit leven mogelijk is geweest op Mars.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.