buitenland

Noord-Korea houdt atoomproef, spoedzitting Veiligheidsraad

Door Arne Hankel - 12 februari 2013

Noord-Korea heeft maandagnacht een nucleaire test uitgevoerd. De proef heeft geleid tot een aardbeving van 4,9 op de schaal van Richter. Noord-Korea heeft de ondergrondse atoomproef bevestigd.

Het regime meldt een kleinere versie van een nucleair mechanisme met een grotere explosiekracht te hebben gebruikt. De test is volgens Noord-Korea op een ‘veilige en perfecte manier’ uitgevoerd

Spoedzitting Veiligheidsraad

De secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Ban Ki-moon, heeft dinsdag de nucleaire test van Noord-Korea veroordeeld. ‘Het is een duidelijke en ernstige overtreding van de Veiligheidsraadresolutie,’ verklaarde hij.

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties komt dinsdag in een spoedvergadering bijeen.

Sancties

De Verenigde Staten, Zuid-Korea en de Europese leden willen dat de Veiligheidsraad een resolutie aanneemt die nieuwe sancties aan Pyongyang oplegt. Het kan echter weken duren voordat een dergelijke resolutie wordt goedgekeurd.

De twee eerdere proeven waren in 2006 en 2009.

Seismische activiteit

Het Amerikaanse geologiecentrum USGS maakt maandagnacht melding van de beving. Omdat Noord-Korea normaal weinig seismische activiteit heeft, kon dit volgens het centrum wijzen op een nucleaire test die Noord-Korea had aangekondigd.

Het USGS verklaarde dat het epicentrum dichtbij een bekend nucleair testterrein in het land lag.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.