buitenland

Obama mengt zich in zaak-homohuwelijk Californië

Door Shari Deira - 28 februari 2013

De Amerikaanse president Barack Obama wil dat het Federaal Hooggerechtshof het homohuwelijk in de staat Californië mogelijk maakt en een wet in die staat uit 2008 afkeurt.

De regering-Obama mengt zich in een zaak bij het gerechtshof die op 26 maart dient. Het is de verste stap die Obama tot nu toe heeft gedaan om het homohuwelijk mogelijk te maken.

Protest

Het hof moet oordelen over een wet, de zogenoemde Proposition 8, die alleen het huwelijk tussen man en vrouw erkent. Het aannemen van de wet in Californië leidde tot een storm van protest in en buiten de staat.

De regering-Obama is officieel geen partij in de zaak maar stuurde, net als andere buitenstaanders, een brief naar het gerechtshof waarin wordt opgeroepen de omstreden wet af te keuren. De negen rechters die volgende maand een uitspraak moeten doen, hoeven zich niets aan te trekken van de brieven.

Lagere rechtbanken hebben al eerder uitspraak gedaan over deze zaak. Zo oordeelden rechters ruim een jaar geleden nog dat de wet in strijd is met de Grondwet. Ook in 2010 zeiden rechters dat Proposition 8 discriminerend is en in strijd met de grondwet.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.