buitenland

‘Paus Benedictus stapt op vanwege seksschandalen’

Door Servaas van der Laan - 21 februari 2013

Paus Benedictus XVI treedt niet terug vanwege zijn vergevorderde leeftijd. Een homonetwerk en machtsmisbruik binnen het Vaticaan zouden de werkelijke reden voor het aftreden zijn.

Dat zegt de Italiaanse journalist Dino Boffo in het dagblad La Repubblica.

Volgens Boffo zou de paus zijn keuze hebben gemaakt nadat hij een geheim rapport onder ogen had gekregen van de kardinalen Julian Herranz, Salvatore de Giorgi e Josef Tomko.

Homonetwerk

In het rapport wordt een homonetwerk blootgelegd dat in Vaticaanstad en in Rome seksfeesten zou organiseren. De deelnemers aan de feesten zouden zich hebben laten omkopen om blootstelling van het schandaal te voorkomen.

Het Vaticaan ontkent in alle toonaarden. Chef-woordvoering van het Vaticaan Federico Lombardi weigerde donderdag op vragen over het schandaal in te gaan.

Twee kampen

Boffo moest zelf in 2009 opstappen als hoofdredacteur van de katholieke krant l’Avvenire na een schandaal over zijn eigen vermeende homoseksualiteit. Dat gerucht zou weer afkomstig zijn geweest van de Vaticaankrant l’Osservatore Romano.

Punt van inzet zou de secretaris en vertrouweling van Benedictus, Tarcisio Bertone zijn geweest. Bertone’s voorganger Angelo Sodano zou er alles voor over hebben gehad om Bertone weg te krijgen. Maar de paus hield vast aan zijn vertrouweling die straks tijdens het Conclaaf als Camerlengo dienst zal doen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.