buitenland

President Obama hint op nieuwe belastingverhogingen

Door Jeroen Langelaar - 04 februari 2013

Nauwelijks een maand nadat de Amerikaanse president Barack Obama zijn handtekening heeft gezet onder fikse belastingverhogingen, hint de Democraat alweer op nieuwe maatregelen om de belastinginkomsten op te schroeven.

‘Er is geen twijfel over dat wij extra inkomsten nodig hebben,’ zegt Obama in een interview met nieuwszender CBS.

Deze extra inkomsten zouden moeten worden gecombineerd met ‘het op een slimme manier reduceren van uitgaven om ons tekort naar beneden te brengen’, aldus de president. ‘Dat kunnen wij op een geleidelijke manier doen, zodat het geen enorme impact heeft.’

Begrotingstekort

Obama voegde hieraan toe dat belastingverhogingen ‘op dit moment’ niet aan de orde zijn. Republikeinen dringen al langer aan op het beperken van overheidsuitgaven. Democraten voelen daar weinig voor, ondanks dat het begrotingstekort onder Obama nog harder stijgt dan onder zijn voorganger George Bush.

Begin januari ondertekende de president een wetsvoorstel dat ervoor zorgde dat huishoudens met een inkomen van boven de 450.000 dollar per jaar meer belasting gaan betalen: 39,6 procent in plaats van 35 procent.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.