buitenland

President Obama paait tegenstanders in wapendebat

15 februari 2013

De Amerikaanse president Barack Obama heeft besloten een mildere toon aan te slaan in het debat over wapenbezit. Zijn felle houding in de weken na de schietpartij in Newtown heeft bij veel Amerikanen kwaad bloed gezet. Zij vrezen dat hij uiteindelijk alle wapens wil verbieden.

De Democratische president zei vrijdag in een interview dat nieuwe wetten ‘regionale verschillen’ binnen het land moeten ‘respecteren’.

In rurale gebieden van de Verenigde Staten ligt het wapenbezit hoger dan in stedelijke regio’s, waar de meeste problemen zijn met vuurwapengeweld.

Tweede Amendement

De president benadrukte nogmaals dat hij geen pistolen wil verbieden en het Tweede Amendement, dat burgers het recht geeft om wapens te dragen, zal beschermen.

In reactie op Obama’s voorstel om onder meer semi-automatische geweren te verbieden, schoot overal in Amerika de wapenverkoop omhoog. Er volgden grootschalige demonstraties tegen de geplande nieuwe beperkingen.

De bezorgde reacties vanuit de samenleving deed Obama besluiten zijn toon te matigen. Zo liet hij eind januari weten vaak kleiduiven te schieten en kwam het Witte Huis met foto’s van een schietende Obama, waarmee Obama vertrouwen hoopt te wekken bij politieke tegenstanders.

Advies van Clinton

De Democraat lijkt daarmee het advies van oud-president Bill Clinton ter harte te nemen. Clinton waarschuwde in januari dat Democraten niet moeten neerkijken op wapenbezitters, maar juist hun best moeten doen om hen te begrijpen.

Clinton wees erop dat hij in de jaren negentig een verbod op semi-automatische geweren kon regelen omdat hij afkomstig was uit het rechtse Arkansas. ‘Dat leverde mij een cultureel voordeel op,’ zei Clinton. Obama heeft het volgens hem moeilijker omdat hij uit het linkse Chicago komt.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.