buitenland

Slome start verkiezingen Italië, topless protest Milaan

Door Shari Deira - 24 februari 2013

Op de eerste dag van de Italiaanse verkiezingen lijkt de opkomst nog matig. In de ochtend brachten volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken 14,6 procent van de ruim 50 miljoen stemgerechtigden hun stem uit. In 2008 was dat nog 16,3 procent.

Om alle Italianen de kans te geven zijn of haar stem uit te brengen zijn de parlementsverkiezingen verspreid over twee dagen. De stembureaus sluiten maandag om 15.00 uur.

De kiezers stemmen voor de 630 zetels van het parlement en de 315 zetels van de Senaat. In de twee weken voor de verkiezingen mogen er geen peilingen meer worden gehouden. In de laatste peiling stond de centrumlinkse politicus Pier Luigi Bersani er het beste voor.

Topless

In Europa wordt gevreesd voor een terugkeer van oud-premier Silvio Berlusconi. Hij belooft zijn kiezers een deel van de vorig jaar betaalde belasting terug te geven.

Bij een stembureau in Milaan had zondag een topless protest plaats. Een groep vrouwen met ontbloot bovenlichaam met leuzen erop geschilderd betoogde tegen terugkeer van Berlusconi. ‘Basta Berlusconi!’ scandeerde de vrouwen. De politie maakte snel een einde aan de demonstratie.

Mario Monti, die premier werd om hervormingen en bezuinigingen door te voeren, staat er slecht voor. Hij lijkt het met zijn bondgenoten uit het politieke centrum niet verder te schoppen dan iets over de 10 procent van de stemmen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.