buitenland

Tienduizenden gelovigen bij laatste zondagsgebed paus

Door Shari Deira - 24 februari 2013

Tienduizenden gelovigen waren zondag op het Sint-Pietersplein in Vaticaanstad voor het laatste zondagsgebed van paus Benedictus XVI. De paus zei dat hij de kerk niet in de steek laat, maar in meditatie en gebed de kerk blijft dienen en liefhebben.

De 85-jarige Benedictus benadrukte dat hij Gods wil volgt. ‘Maar dit betekent niet dat ik de kerk verlaat. Eigenlijk, als God dit van mij vraagt, kan ik haar blijven dienen met dezelfde toewijding en dezelfde liefde die ik tot nu toe heb getoond.’

Gejuich

De paus wil de kerk bijstaan op een manier ‘meer in overeenstemming met mijn leeftijd en mijn krachten’.

Paus Benedictus XVI kondigde eerder deze maand zijn vertrek aan vanwege gezondheidsredenen. Hij is de eerste paus in bijna zeshonderd jaar die het ambt voor zijn dood opgeeft. De menigte onthaalde de paus zondag met gejuich.

Kardinalen

Het was vandaag niet de laatste keer dat Benedictus optreedt als paus. Woensdag houdt hij zijn laatste algemene audiëntie op het Sint-Pietersplein en donderdag ontmoet hij de kardinalen. Dan vliegt hij naar het pauselijke zomerverblijf ten zuiden van Rome waar hij de komende tijd zal blijven.

Donderdag komen de kardinalen bijeen om het conclaaf voor te bereiden. Halverwege maart zal de nieuwe paus worden gekozen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.