buitenland

Tientallen gewonden bij gewelddadige protesten Egypte

Door Shari Deira - 01 februari 2013

Bij demonstraties tegen president Mohamed Morsi zijn vrijdag tientallen Egyptenaren gewond geraakt. Jongeren gooiden met benzinebommen en vuurwerk naar de politie bij het presidentieel paleis in een buitenwijk in hoofdstad Caïro.

De politie probeerde de demonstranten uiteen te drijven met traangas en zette een waterkanon in.  Volgens voorzitter van de Egyptische ambulancediensten raakten in het hele land 54 betogers gewond.

Daders

De opkomst was volgens waarnemers bij de meeste demonstraties matig, mede door het slechte weer. In Port Saïd, bijna 150 kilometer ten noordoosten van Caïro, trok een menigte naar het pand van de provinciale regering.

Precies een jaar geleden hadden in de stad extreem gewelddadige voetbalrellen plaats waarbij 74 mensen werden gedood. Het proces tegen de vermoedelijke daders verergerde de spanningen.

Revolutie

De onvrede onder Egyptenaren over de toenemende armoede, onveiligheid en werkloosheid is de afgelopen weken sterk gegroeid. President Morsi wordt ervan verdacht democratische doelen van ‘de revolutie’ te verraden.

Morsi bezocht deze week Duitsland en tijdens het bezoek zei de president dat Egypte een rechtsstaat wordt. Er is geen sprake van een militair bestuur, een andere dictatuur of een religieus bestuur.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.