buitenland

Tunesische oppositieleider Chokri Belaid doodgeschoten

Door Shari Deira - 06 februari 2013

Oppositieleider Chokri Belaid is woensdag doodgeschoten vlakbij zijn huis in de Tunesische hoofdstad Tunis. Belaid zou door kogels zijn geraakt in zijn nek en hoofd.

Dat zeggen de broer van de politicus en diverse functionarissen. Belaid had net zijn huis verlaten toen hij werd doodgeschoten. Hij overleed korte tijd later in het ziekenhuis.

Islamisten

‘Mijn broer is vermoord. Ik ben wanhopig en depressief,’ zei Belaids broer tegen persbureau AFP. Belaid was lid van de linkse Democratische Patriottische Partij.

Hij kritiseerde de islamitische regering en geweld door radicale moslims. Belaid behoorde tot de voornaamste seculiere politici. Zijn partij sloot zich voor de verkiezingen van 2011 aan bij de coalitie Volksfront, die zich keerde tegen de islamisten die de verkiezingen wonnen.

Huurlingen

De moord op Belaid komt in tijden van politieke moeilijkheden in Tunesië. Politici onderhandelen over de samenstelling van een nieuwe coalitie met meer partijen. De coalitie zou moeten worden geleid door de fundamentalistische partij Ennahda.

Het is onduidelijk wie verantwoordelijk is voor de moord op Belaid. Zaterdag beschuldigde Belaid Ennahda van het inschakelen van huurlingen om een aanslag te plegen op een partijbijeenkomst van de Democratische Patriottische Partij.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.