buitenland

‘Vader Máxima had niets met verdwijningen te maken’

Door Servaas van der Laan - 23 februari 2013

Jorge Zorreguieta had niets te maken met de verdwijningen van politieke tegenstanders onder het regime van de Argentijnse generaal Jorge Videla. Het zwartmaken van de vader van Máxima is het werk van ‘linkse types’.

Dat zegt een vriend en oud-collega van Zorreguieta, Mario Cadenas Madariaga (84) in een interview met de Volkskrant.

Dat neemt niet weg dat hij niets van de verdwijningen wist. ‘Natuurlijk wist hij ervan, we wisten het allemaal,’ zegt Madariaga.

Liegen

De oud-staatssecretaris van landbouw onder het Videla-regime, tegen wie onlangs opnieuw aangifte werd gedaan, heeft altijd volgehouden pas later op de hoogte te zijn gesteld over de politieke executies.

Toch noemt Madariaga dat geen liegen. ‘We moeten zijn woorden anders interpreteren. Hij bedoelde dat hij de details en omvang niet kende. We wisten dat mensen verdwenen, maar niet dat ze de gevangenen vermoordden,’ stelt Madariaga die net als Zorreguieta actief was in de machtige landbouwbeweging.

Linkse hetze

Volgens de Argentijn is de kritiek op Zorreguieta een hetze van de linkse politiek. ‘Vanaf het moment dat er gepraat werd over de verloving van het meisje Máxima met die prins, hebben linkse types ophef gemaakt.’ Volgens Madariaga had de campagne geen zin omdat er niets valt te bewijzen. ‘Als Jorge betrokken zou zijn geweest bij een verdwijning, zou hij vastzitten. Maar het tegendeel is het geval: Jorge is een onberispelijke, onbezoeldelde persoon in Argentinië,’ zo verdedigt Madariaga zijn vriend.

Niet aanwezig

Ondanks dit vermeende ‘onbezoedelde’ blazoen zal de vader van Máxima op 30 april niet aanwezig zijn bij de troonswisseling in Amsterdam.

Zorreguieta was ook al niet aanwezig toen zijn dochter met kroonprins Willem-Alexander in het huwelijk trad.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.