buitenland

Van Rompuy: ik ga niet als een kleine dictator te werk

Door Shari Deira - 24 februari 2013

Voorzitter Herman Van Rompuy van de Europese Raad wijst de kritiek van minister Frans Timmermans (PvdA, Buitenlandse Zaken) van de hand. Volgens Timmermans heeft Van Rompuy weinig gevoel voor het gebrek aan draagvlak bij de bevolking voor de EU.

‘De indruk werd gewekt dat ik alleen beslis. Dat is niet zo,’ zei Van Rompuy zondag in televisieprogramma Buitenhof.

Belissen

Van Rompuy zegt dat hij verrast was door de uitspraken van minister Timmermans vorige week. De voorzitter van de Europese Raad legt uit dat hij alleen de bijeenkomsten van de 27 EU-regeringsleiders voorzit, maar dat zij beslissen.

‘De beslissingen worden niet door mij genomen of door een abstract, anoniem lichaam in Brussel dat geen verantwoording moet afleggen. Het zijn de 27 regeringsleiders.’

‘We moeten het niet voorstellen alsof ik daar als kleine dictator te werk ga, helemaal niet,’ zegt Van Rompuy. Onzin wil hij de kritiek van Timmermans niet noemen. ‘Ik zie Frans te graag om daar het woord onzin voor te gebruiken.’

Parlement

In de uitzending benadrukte Van Rompuy het belang voor landen om het begrotingstekort terug te dringen. Dat moet niet omdat Brussel het wil, maar in het belang van de sociale zekerheid van lidstaten, zegt Van Rompuy.

Van Rompuy weerlegde ook de kritiek op het gebrek aan democratie in de EU. Regeringsleiders, zoals premier Mark Rutte (VVD), worden gecontroleerd door hun eigen parlement en kiezers.

Van Rompuy en de Europese Commissie moeten verantwoording afleggen aan het Europees Parlement. ‘De democratie wordt niet opzij gezet.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.