buitenland

Veel belangstelling laatste audiëntie paus Benedictus

Door Kelly van Alphen - 27 februari 2013

Paus Benedictus XVI hield woensdag zijn laatste audiëntie op het Sint-Pietersplein in Vaticaanstad. Er kwam een menigte van bijna tweehonderdduizend mensen af op het laatste publieke optreden van Ratzinger als paus.

Paus Benedictus kwam woensdagochtend om half elf onder luid gejuich aan in zijn pausmobiel bij het Sint-Pietersplein.

Tegenwind

Het afscheid werd vanwege de grote belangstelling op het plein gehouden. Normaal gesproken gebeurt de laatste audiëntie in de winter in een zaal in het Vaticaan zelf.

De emtionele paus sprak in de toespraak zijn vertrouwen uit in de toekomst van de Rooms-Katholieke Kerk. Hij gaf toe dat hij tijdens zijn pontificaat moeilijke tijden en tegenwind heeft ervaren. ‘Het leek soms alsof de Heer sliep,’ zei hij.

Lang applaus

Ook gaf de paus aan dat hij zich bewust is van de ernst van zijn besluit, maar dat zijn aftreden in het belang is van de kerk. Na zijn toespraak kreeg de paus een lang applaus.

De paus bedankte alle gelovigen voor het getoonde begrip voor zijn aftreden.

Conclaaf

Donderdagavond om 20.00 uur treedt de paus officieel af. Na zijn aftreden vliegt paus Benedictus, die voortaan emeritus paus zal worden genoemd, per helikopter naar het pauselijk buitenverblijf in Castel Gandolfo, ten zuidoosten van Rome. Na het aftreden zullen de kardinalen in conclaaf gaan om een nieuwe paus aan te wijzen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.