buitenland

Verkiezingen Italië: centrumlinks wint in parlement

Door Shari Deira - 25 februari 2013

Het centrumlinkse blok van oud-communist Pier Luigi Bersani kan bij de Italiaanse parlementsverkiezingen rekenen op een meerderheid in de Kamer van Afgevaardigden. Bersani heeft 34 procent van de stemmen gekregen.

Dat blijkt uit exitpolls die de publieke omroep RAI maandagmiddag publiceerde na de sluiting van stembureaus.

Onduidelijk

Het blok van Bersani haalt volgens de exitpolls meer stemmen dan oud-premier Silvio Berlusconi. Het centrumrechtse blok van Berlusconi zou 29 procent van de stemmen hebben gehaald.

Het is nog onduidelijk wat de verkiezingsuitslag zal zijn in de Senaat. Volgens de eerste uitslagen ligt Berlusconi voor met 31 procent van de stemmen in de Senaat. Het centrumlinkse kamp van Bersani blijft steken op 29,5 procent van de stemmen.

Overwinning

Met de voorlopige uitslag lijkt de Europese vrees voor een terugkeer van Berlusconi als premier uitgesloten. Voormalig premier Mario Monti maakt ook geen kans meer op de overwinning. Hij kan rekenen op slechts 9,5 procent van de stemmen.

Monti zelf is verzekerd van een zetel in de Senaat. De Italiaanse president Giorgio Napolitano benoemde hem in 2011 tot senator voor het leven.

Voorzitter Herman Van Rompuy van de Europese Raad en Eurocommissaris Neelie Kroes (VVD, Digitale Agenda) zeiden zondag dat de nieuwe Italiaanse premier de lijn moet voortzetten die Monti heeft ingezet. Kroes waarschuwde Italië voor een terugkeer van Berlusconi.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.