buitenland

Verwarring over ‘high five’ Iraanse ambassadeur (video)

Door Frederique Dormaar - 12 februari 2013

Doorgaans weigert Ali Reza Sheikh Attar, ambassadeur van Iran in Berlijn, vrouwen de hand te schudden. Toch is op televisiebeelden duidelijk te zien hoe hij en een vrouwelijke politicus uit Duitsland elkaar de vijf geven. Beide partijen leggen het incident anders uit.

Claudia Roth is leider van de Duitse politieke partij de Groenen. Roth is kritisch over Iran, vooral over de manier waarop vrouwen worden behandeld in het Islamitische land. Het is verrassend dat juist de linkse Roth een amicale high five uitdeelde aan de Iraanse ambassadeur Ali Reza Sheikh Attar.

Het gegeven dat de Iraniër uit geloofsovertuiging vrouwen normaal gesproken geen hand geeft, maakt de zaak nog opmerkelijker.

Misverstand

Het opvallende incident had plaats op een internationale veiligheidsconferentie in München deze maand. In de Duitse media is het voorval tussen de streng islamitische ambassadeur en de linkse politicus veel besproken.

Een woordvoeder van de Iraanse ambassade houdt vol dat het incident met Roth een misverstand was. Tegen de Duitse krant Suddeutsche Zeitung verklaart hij dat de ambassadeur alleen zijn hand hief ter begroeting. Roth zou dit verkeerd hebben geïnterpreteerd en de hand hebben aangetikt. ‘De ambassadeur was volkomen overrompeld door deze onverwachte reactie.’

Verliezer

Een woordvoerder van Roth zegt dat de leider van de Groenen en de ambassadeur elkaar al jaren kennen en daarom elkaar de vijf gaven. Hoewel wordt benadrukt dat Roth in de oppositie tegen Iran zit, blijft de Duitse pers toch kritisch. De Duitse krant Bild heeft Claudia Roth bestempeld als verliezer van de dag en Die Welt plaatste de politicus in de hall of shame.

 

Let op: de high five wordt in de eerste 10 seconde van het filmpje gegeven.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.