buitenland

Vice-president Biden: Assad moet vertrekken

Door Arne Hankel - 02 februari 2013

De Syrische president Bashar al-Assad moet volgens de Amerikaanse vice-president Joe Biden opstappen. ‘Hij is niet langer in een positie om het Syrische volk te leiden. Hij moet gaan,’ zei Biden zaterdag op een veiligheidsconferentie over Syrië in München.

Biden ontmoet op de conferentie de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov, de Syrische oppositieleider Moaz al-Khatib en de speciale VN-gezant voor Syrië Lakhdar Brahimi.

Tragedie

Khatib zei vrijdag nog dat de internationale gemeenschap niet langer aan de zijlijn van de ‘tragedie’ van het Syrische volk moet staan en herhaalde zijn bereidheid om met het regime van Assad te onderhandelen.

Vorig jaar liet de Amerikaanse president Barack Obama ook al weten dat hij vindt dat Assad dient te vertrekken. Bovendien waarschuwde hij zijn Syrische ambtgenoot dat die niet de ‘tragische fout’ moet maken om chemische wapens in te zetten. Obama zegt dat het regime ter verantwoording zal worden geroepen door ‘de internationale gemeenschap’.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.