buitenland

Wereldleiders geven blijk van respect voor paus

Door Jeroen Langelaar - 11 februari 2013

Wereldleiders hebben maandag hun respect en waardering getoond voor de vertrekkende paus Benedictus XVI.

De Amerikaanse president Barack Obama sprak maandag zijn waardering en gebeden uit voor de paus. Obama zei dat hij en zijn vrouw Michelle met een warm hart terugdenken aan hun ontmoeting met de paus in 2009.

Belangrijke rol

‘De kerk speelt een belangrijke rol in de Verenigde Staten en de rest van de wereld,’ aldus de president, ‘en ik wens degenen die binnenkort bij elkaar komen om zijn opvolger te kiezen, veel geluk.’

De Duitse bondskanselier Angela Merkel noemde hem ‘de belangrijkste religieuze denker’ van deze tijd.

Geëmotioneerd

De voorzitter van de Europese Commissie José Manuel Barroso nam geëmotioneerd kennis van het besluit, liet hij maandag weten. Hij sprak zijn respect uit voor het werk van de paus en zijn strijd voor vrede en mensenrechten.

Voorzitter van de Europese Raad Herman Van Rompuy heeft diep respect voor de paus, zeker omdat hij niet in lijn met de traditie handelde, zo zei hij.

Kille woorden

De warme woorden van de wereldleiders staan in schril contrast met de kille woorden van de Nederlandse regering. Die liet slechts weten het besluit van de paus te ‘respecteren’ en erkende alleen zijn bijdragen ‘aan de katholieke kerk’ en niet daarbuiten.

Benedictus, die bijna acht jaar paus was, is een van de weinige pausen die zelf aftreedt in plaats van in het ambt te sterven.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.