buitenland

Aanhangers rouwen om dood president Chávez

Door Arne Hankel - 06 maart 2013

Rouwende aanhangers van de Venezolaanse president Chávez zijn woensdag de straten opgegaan in het Zuid-Amerikaanse land om hun verdriet te uiten over het verlies van hun socialistische leider. Ze riepen leuzen als ‘Chávez leeft voor altijd!’ en ‘De strijd gaat door!’

In de Verenigde Staten gingen Venezolanen juichend de straat op, ze zien nu kans op verandering in hun land van herkomst.

Begrafenis

De 58-jarige president die dinsdag overleed, was al geruime tijd ziek en werd herhaaldelijk in Cuba behandeld. Hij leed aan kanker. Chávez zal vrijdag zal worden begraven. Er worden tal van staatshoofden verwacht voor de ceremonie.

De inwoners van Venezuela zullen binnen dertig dagen naar de stembus worden geroepen. Tot die tijd treedt de Venezolaanse vicepresident Nicolás Maduro op als waarnemend president.

Premier Rutte

In Venezuela zijn woensdag uit tal van landen condoleances binnengekomen na de dood van president Chávez.

‘Onze gedachten gaan uit naar het Venezolaanse volk en de regering,’ aldus premier Mark Rutte (VVD). ‘Wij wensen hun sterkte bij het verwerken van dit verlies. Venezuela is als buurland van het Koninkrijk een belangrijk land voor Nederland.’ Aruba, Bonaire en Curaçao liggen voor de kust van Venezuela.

De voorzitters van de Europese Commissie, José Manuel Barroso, en van de Europese Raad, Herman Van Rompuy, lieten weten dat ‘de Europese Unie met verdriet kennis heeft genomen van het nieuws van het overlijden’.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.