buitenland

Al-Qa’ida: Franse gijzelaar onthoofd in Mali

Door Servaas van der Laan - 20 maart 2013

De fundamentalistische terreurgroepering Al-Qa’ida in de Maghreb (AQIM) zegt de Franse gijzelaar Philippe Verdon te hebben onthoofd. De executie is een vergelding voor de Franse invasie in het Afrikaanse land.

Dat meldt het Mauritiaanse persbureau ANI woensdag.

De Fransman, al sinds 24 november 2011 in handen van de terroristen, zou op 10 maart door zijn gijzelnemers zijn gedood.

De Franse autoriteiten zijn niet op de hoogte van de dood van Verdon en proberen de berichten te controleren.

Video’s

Verdon, die in Mali aan het werk was als geoloog, verscheen al enkele keren op video’s waarin hij de internationale gemeenschap smeekt om in te grijpen. Zijn collega, Serge Lazarevic, wordt ook nog steeds door de strijders gevangen gehouden. Over zijn toestand is niets bekend.

Leider

Begin deze maand werd de Noord-Afrikaanse tak van Al-Qa’ida een ernstige slag toegebracht. De Algerijnse leider Mokhtar Belmokhtar werd in Mali door het leger van Tsjaad gedood.

Belmokhtar eiste de verantwoordelijkheid op voor de gijzeling van honderden medewerkers van een gascomplex in de woestijn van Algerije in januari. Bij de actie kwamen tientallen onschuldige buitenlanders om het leven.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.