buitenland

Amerika traint niet-extremistische strijders voor Syrië

Door Servaas van der Laan - 25 maart 2013

De Verenigde Staten trainen in Jordanië seculiere Syriërs om te voorkomen dat extremistische jihadisten de overhand krijgen in de strijd tegen president Bashar al-Assad. Ook Groot-Brittannië en Frankrijk zouden meewerken aan het project.

Dat meldt persbureau AP.

De trainingen staan onder leiding van de CIA en zijn enkele maanden geleden van start gegaan in Jordanië. Het Amerikaanse ministerie van Defensie ontkent de geheime trainingen.

Zorgen

De Verenigde Staten zijn bezorgd over het groeiende aantal jihadisten dat zich bij het Vrije Syrische Leger aansluit.

Ook Europa heeft veel zorgen over deze strijders die het risico lopen verder te radicaliseren. Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) kaartte het probleem onlangs aan bij zijn Europese collega’s.

Hofleverancier

Nederland zou een van de grote leveranciers zijn van extremistische strijders in Syrië. Volgens inlichtingendiensten is vooral het radicale eenheid Al Nusra populair onder uit Nederland afkomstige strijders.

Of Nederland ook betrokken is bij het Amerikaanse trainingsproject is niet bekend.

Verschil in geloof

De strijd tegen Assad is voor een groot deel ingegeven door een verschil in religie. De heersende klasse, onder leiding van Assad, schaart zich onder de alawieten, die in totaal nog geen 13 procent van het land uitmaken.

De soennieten, ongeveer 75 procent van de bevolking, eisen nu de macht in het land op. Onder hen zijn steeds meer geradicaliseerde gelovigen.

Volg Servaas van der Laan op Twitter

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.