buitenland

Amerika veroordeelt zionisme-opmerking Erdogan

Door Shari Deira - 01 maart 2013

Ook de Verenigde Staten vinden de opmerking van de Turkse premier Recep Tayyip Erdogan over Israël niet gepast. De Amerikaanse minister John Kerry (Buitenlandse Zaken) noemde de woorden ‘afkeurenswaardig’.

Dat zei Kerry vrijdag tegen zijn Turkse collega Ahmet Davutoglu. Kerry was in de Turkse hoofdstad Ankara om te praten over Syrië.

Islamofobie

Erdogan zei woensdag tijdens een conferentie van de Verenigde Naties dat zionisme, het nationalistische streven naar een Joodse staat, gelijk staat aan misdaden tegen de menselijkheid.

‘Net als zionisme, antisemitisme en fascisme is het onvermijdelijk dat islamofobie moet worden gezien als misdaad tegen de menselijkheid,’aldus Erdogan.

Duister

‘We zijn het er niet alleen mee oneens, we vinden het ook afkeurenswaardig,’ zegt Kerry. Hij noemde het belangrijk dat Turkije en Israël een manier vinden om hun tegenstellingen te overwinnen.

De Verenigde Staten zijn niet de eerste die over de woorden van Erdogan vallen. De Israëlische premier Benjamin Netanyahu vond de opmerking ‘duister en leugenachtig’. De VN vindt de opmerkingen kwetsend.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.