buitenland

Amerikaanse studente toch weer verdachte seksmoord

Door Servaas van der Laan - 26 maart 2013

De bizarre strafzaak rond de gewelddadige seksmoord op de Britse uitwisselingsstudent in Italië Meredith Kercher moet over worden gedaan. De Amerikaanse kamergenoot van het slachtoffer, Amanda Knox is daarmee samen met haar vriend weer verdachte in de zaak.

Dat heeft het hof van Cassatie in Rome zojuist besloten.

Het hof willigt daarmee het verzoek van het Openbaar Ministerie in om het hoger beroep in de zaak over te doen.

Vrijspraak

De Amerikaanse studente Amanda Knox werd in 2011 samen met haar toenmalige vriend Raffaele Sollecito vrijgesproken van de moord, omdat hun strafbaarheid ‘niet bewezen kon worden’.

Maar volgens het OM blijkt de schuld van het tweetal wel degelijk uit de bewijslast, maar werd hier niets mee gedaan omdat er met het bewijs was gerommeld.

DNA

‘Het DNA van Amanda was overal, in het appartement, op de beha van Meredith, op haar bloed en op het mes waarmee ze is vermoord,’ zei aanklager Luigi Riello maandag

Volgens het OM heeft het gerechtshof deze feiten genegeerd en in een vorm van ‘snobisme’ de uitspraak van de rechtbank ‘gebanaliseerd’. ‘Ze blijven me maar niet geloven,’ zou Amanda over de telefoon in paniek tegen haar advocaat hebben gezegd.

Uit de hand gelopen seksspel

Het lichaam van Meredith werd in de herfst van 2007 gevonden in het huis dat ze in Perugia deelde met Amanda. Ze was verkracht, gewurgd en met 47 messteken om het leven gebracht.

Amanda werd samen met haar vriend Raffaele Sollecito en de Ivoriaan Rudy Guede gearresteerd en veroordeeld voor de moord. Amanda kreeg 26 jaar cel, haar vriend 25 jaar. Er zou sprake zijn geweest van een uit de hand gelopen seksspel.

Vrijspraak

Amanda is in 2011 na haar vrijspraak teruggekeerd naar haar woonplaats Seattle. Italië zal vermoedelijk via een internationaal arrestatiebevel de Verenigde Staten om uitlevering verzoeken.

Het is de vraag of Washington aan dat verzoek gehoor zal geven omdat Amanda een Amerikaanse onderdaan is.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.