buitenland

Argentijnse jezuïet Bergoglio verkozen tot nieuwe paus

De aartsbisschop van Buenos Aires, Jorge Mario Bergoglio is tot nieuwe paus gekozen. De jezuiët zal Franciscus I worden genoemd.

De verkiezing van de 76-jarige Bergoglio is in alle opzichten een primeur. Het is voor het eerst dat een paus afkomstig is van het Amerikaanse continent.

Ook werd er nooit een Jezuïet gekozen tot kerkvader van de Rooms-Katholieken. Daarnaast is hij de eerste die zich Franciscus laat noemen.

Hervormer

Bergoglio, een Argentijn met Italiaanse roots, wordt gezien als een kardinaal die niet in het kamp van Ratzinger zat. Dit kan betekenen dat er in het Vaticaan een nieuwe wind gaat waaien.

Zijn eerste publieke optreden begon de Argentijn in bijna accentloos Italiaans met een gebed voor de teruggetreden paus Benedictus XVI. Hierna zei hij tegen zijn toehoorders dat de kerk opnieuw moest evangeliseren. Een duidelijk teken van vernieuwing.

Hierna sprak hij zijn zegen uit voor alle katholieken maar ook voor alle niet-gelovigen in de wereld. Ook dit is zeer ongebruikelijk.

Vijf stemronden

Omdat de witte rook even na 19.00 uur uit de schoorsteen kwam, zijn er vermoedelijk vijf stemronden geweest.

Dat is één meer dan in 2005, toen de Duitser Joseph Ratzinger tot paus werd gekozen. Hij trad om gezondheidsredenen op 28 februari af.

Vreugde

Op het Sint Pietersplein ontstond woensdagavond een explosie van vreugde toen de witte rook uit de schoorsteen op de Sixtijnse Kapel kwam. De duizenden mensen die zich in de regen op het plein hadden verzameld, reageerden uitgelaten. Ze braken uit in gejuich, zwaaiden met vlaggen en riepen ‘Leve de paus’.

In tegenstelling tot de vorige pausverkiezing in 2005 was het dit keer snel duidelijk op het plein dat er een nieuwe paus was gekozen. De rook was zichtbaar wit en ook de klokken van de Sint Pieter begonnen al snel te luiden.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.