buitenland

Cameron kondigt harde aanpak ‘kansloze immigranten’ aan

Door Servaas van der Laan - 25 maart 2013

De Britse premier David Cameron is de ‘kansloze migranten’ die alleen maar naar Groot-Brittannië komen voor een uitkering zat. Cameron gaat daarom strengere regels voor migranten invoeren.

Dat heeft de conservatieve premier maandag aangekondigd tijdens een speech in Ipswich.

Volgens Cameron moet het maar eens afgelopen zijn met de Britse ‘soft-touch’ en moet het aantal immigranten uit EU-landen worden teruggebracht van honderdduizenden naar enkele tienduizenden per jaar.

Kortere bijstand

Om dat te bereiken, wordt de duur van een uitkering gemaximeerd op een half jaar. Als de gelukszoekers dan nog niet hebben aangetoond dat ze kans maken op werk, vervalt de uitkering.

Cameron wil vooral een signaal geven aan de Roemenen en Bulgaren die vanaf 2014 binnen de Europese Unie vrij zullen mogen reizen en werken.

Strenger beleid

Ook Nederland heeft sinds 2012 een aangescherpt beleid ten opzichte van EU-burgers die zich in Nederland willen vestigen. De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) heeft in 2012 zeventig keer EU-burgers het land uitgewezen omdat zij niet in eigen onderhoud konden voorzien, of overlast veroorzaakten.

Toch ontvangen bijna vijfduizend niet-Nederlandse EU-burgers een bijstandsuitkering in ons land. Gemeenten mogen een bijstandsaanvraag van een EU-burger niet afwijzen omdat de gemeente zich dan ook uitspreekt over het onrechtmatige verblijf van de aanvrager.

Alleen de IND mag zich daarover uitspreken. Tot die uitspraak, heeft de aanvrager recht op een uitkering.

Volg Servaas van der Laan op Twitter

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.