buitenland

Chávez vrijdag begraven, binnen 30 dagen verkiezingen

Door Shari Deira - 06 maart 2013

De bevolking van Venezuela gaat binnen dertig dagen stemmen voor een nieuwe president vanwege het overlijden van Hugo Chávez. Hij wordt vrijdag begraven in het bijzijn van genodigden uit heel Latijns-Amerika.

Dat heeft de Venozolaanse minister Elias Jaua (Buitenlandse Zaken) dinsdagavond laat bekendgemaakt. Socialist Chávez streed al jaren tegen kanker.

Kandidaat

Het lichaam van Chávez zal tot vrijdag opgebaard liggen. Jaua kondigde ook zeven dagen van rouw af voor Chávez.

Nieuwe verkiezingen zullen binnen dertig dagen plaatshebben en tot de stembusgang is de Venezolaanse vicepresident Nicolás Maduro waarnemend president. Hij is bij de verkiezingen de kandidaat van de Verenigde Socialistische Partij.

Leger

Het leger van Venezuela heeft al trouw beloofd aan Maduro. De vicepresident werd eerder al door Chávez aangewezen als opvolger van zijn keuze. Maduro moet het opnemen tegen oppositieleider Henrique Capriles.

Nadat het overlijden van de 58-jarige Chávez was bekendgemaakt gingen rouwende ‘Chavistas’ de straat op. Zij riepen leuzen als ‘Chávez leeft voor altijd!’ en ‘De strijd gaat door!’

Steun

Venezuela heeft al steunbetuigingen gekregen van diverse regeringsleiders. De Amerikaanse president Barack Obama bevestigde zijn steun aan Venezuela in ‘deze uitdagende tijd van het overlijden van Hugo Chávez’.

Ook Suriname en Curaçao zeggen dat zij meeleven met het Venezolaanse volk en de familie van Chávez.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.