buitenland

Crèchemoordenaar Kim De Gelder krijgt levenslang

Door Shari Deira - 22 maart 2013

Kim De Gelder is door de jury in het Belgische Dendermonde schuldig bevonden voor de moord op twee baby’s, een crècheleidster en een 72-jarige vrouw. De Gelder moet nu levenslang de cel in.

De Gelder (24), die bekendstaat als de crèchemoordenaar, werd door de twaalf juryleden ook volledig toerekeningsvatbaar. De straf is conform de eis van het Openbaar Ministerie.

Bloedbad

In 2009 richtte Kim De Gelder een bloedbad aan op een kinderdagverblijf in het Vlaamse Dendermonde. Hij stak twee baby’s van nog geen jaar dood. Ook een 54-jarige leidster werd dodelijk neergestoken.

Tientallen kinderen en een aantal leidsters raakten gewonden. Ook heeft hij bekend enkele dagen voor het bloedbad een 72-jarige vrouw te hebben doodgestoken. Tijdens de moordpartij op het kinderdagverblijf droeg De Gelder een combat-uitrusting en een kogelvrij vest.

Paniek

De Gelder heeft eerder in het proces al zijn excuses aangeboden voor zijn gruwelijke daden. ‘Ik wil mijn excuses aanbieden voor al wat er zich heeft afgespeeld,’ zei hij in de rechtbank van Gent.

Hij heeft geen motief gegeven voor zijn daden. Naar eigen zeggen werd hij gedreven door paniek.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.