buitenland

Cyprioten rennen naar banken om spaargeld te redden

Door Servaas van der Laan - 16 maart 2013

Cypriotische rekeninghouders proberen in aller haast hun spaargeld van de bank te halen. De eilandbewoners zijn bezorgd dat ze een deel van hun spaargeld kwijtraken aan een door de Eurogroep opgelegde heffing.

In de nacht van vrijdag op zaterdag besloten de minister van Financiën van de eurloanden dat ze 10 miljard euro naar het eiland zullen overmaken, op voorwaarde dat spaarders ook een deel van de steun betalen in de vorm van een heffing van maximaal 10 procent.

Maar de Cyprioten hebben geen zin om mee te betalen aan de crisis en proberen hun eigen rekeningen te plunderen. De banken hebben alle online services buiten werking gesteld waardoor buitenlandse rekeninghouders, voornamelijk Russen, niet meer bij hun spaargeld kunnen. De Cyprioten die zelf naar de bank gaan, worden geconfronteerd met een maximum op te nemen bedrag.

Verrassing

De heffing komt als een verrassing voor de inwoners van het kleine euroland. Zij dachten juist dat hun spaargeld veilig was, omdat de eurozone het land niet zou laten vallen.

Maar de Eurogroep onder leiding van mininster van Financiën Jeroen Dijsselbloem zit erg met het eiland in de maag. De 17 miljard euro die het land nodig heeft, is meer dan de waarde van de gehele economie.

Rusland

De kans dat het geld ooit terug wordt gezien, is dan ook erg klein. Het is de bedoeling dat, naast de rekeninghouders, ook Rusland meebetaalt om het gat van 7 miljard euro op te vullen. Er staan voor vele miljarden aan Russische dollars op Cypriotische banken vanwege het gunstige belastingklimaat.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.