buitenland

Deuren Sixtijnse Kapel gesloten, conclaaf van start

Door Servaas van der Laan - 12 maart 2013

Het conclaaf om de 266e paus te kiezen is officieel begonnen. De 115 stemgerechtigde kardinalen zijn nu opgesloten in de Sixtijnse Kapel en mogen het bouwwerk pas verlaten als ze een nieuwe kerkvader hebben gekozen.

De deuren van de Sixtijnse Kapel gingen rond 17.35 uur dinsdagavond dicht.

Hiervoor woonden alle kardinalen een mis in de Sint Pieter bij en zworen zij met de hand op de bijbel geheimhouding.

Hierna moesten de niet-stemgerechtigde kardinalen (ouder dan tachtig jaar) de ruimte verlaten en trok de rest zingend richting het Apostolisch Paleis.

Klaargemaakt

De Sixtijnse Kapel, waar doorgaans iedere dag duizenden toeristen de beroemde fresco’s van Michelangelo komen bekijken, is voor het publiek afgesloten en de afgelopen dagen geprepareerd voor de geheime stemming.

Zo is de vloer verhoogd en op gelijke hoogte gemaakt door houten platen. In een U-vorm zijn in de 800 vierkante meter grote ruimte tafels geplaatst met hierop voor iedere kardinaal een pen en een stembiljet.

Witte rook

Dinsdagavond had de eerste stemming plaats die zoals verwacht zwarte rook opleverde.

Vanaf woensdag zullen er dagelijks vier stemmingen worden gehouden met af en toe een bezinningsperiode.

Als tweederde van de kardinalen dezelfde naam op het briefje schrijft en in de miskelk op het altaar voor het Laatste Oordeel deponeert, wordt de nieuwe paus gekozen. Als die zijn nieuwe taak accepteert zal hij met de woorden ‘Habemus Papam’ aan het publiek op het Sint-Pietersplein worden gepresenteerd.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.