buitenland

Dijsselbloem: afwijzing parlement Cyprus teleurstellend

Door Shari Deira - 19 maart 2013

Minister van Financiën en voorzitter van de eurogroep Jeroen Dijsselbloem (PvdA) is teleurgesteld over de afwijzing van het Cypriotische parlement van het reddingspakket voor de bankensector. Hij benadrukt dat het aanbod van de eurolanden blijft staan.

Dat zei Dijsselbloem dinsdag tussen twee Kamerdebatten door. Hij noemde de uitslag van de stemming in het Cypriotische parlement eerder deze avond ‘teleurstellend’.

Voorwaarden

‘Tegelijk is duidelijk hoe we vanuit de eurogroep een aanbod hebben gedaan aan Cyprus. Dat aanbod staat nog steeds en de voorwaarden die daarvoor gelden, ook die gelden nog steeds. De bal ligt echt bij Cyprus.’

Het Cypriotische parlement stemde dinsdag tegen het reddingspakket. Parlementariërs vinden het onverteerbaar dat spaarrekeninghouders ook moeten bijdragen aan het redden van de bankensector.

Verantwoordelijkheid

Dijsselbloem ziet ondanks de uitkomst van de stemming geen chaos. ‘De eurogroep heeft in grote eensgezindheid en betrekkelijk snel een voorstel gedaan aan Cyprus. Nu ligt echt de verantwoordelijkheid bij hen om binnen die voorwaarden op het aanbod in te gaan.’

Cyprus mag 10 miljard euro lenen van de eurozone. De staatsschuld van het land mag niet boven de 100 procent uitkomen. ‘Anders kunnen ze de lening nooit meer terugbetalen en komen ze nooit uit het dal.’

Nu het parlement het plan heeft afgewezen richt het land zich op Rusland. De Cypriotische minister Michalis Sarris (Financiën) gaat woensdag naar Moskou om te praten over een Russisch krediet.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.