buitenland

Dodental door verkiezingsgeweld in Kenia loopt op

Door Shari Deira - 04 maart 2013

De verkiezingen in Kenia verlopen maandag niet zonder problemen. Het dodental als gevolg van verkiezingsgeweld in het Oost-Afrikaanse land is inmiddels opgelopen tot zeker zeventien.

Dat heeft de politie bekendgemaakt. De doden vielen in de kuststrook waar een islamitische afscheidingsbeweging actief is.

Aanvallen

Onder de doden zijn negen agenten en andere beveiligers, twee burgers en zes aanvallers. Volgens de politie zit de separatistische beweging Mombasa Republikeinse Raad achter de aanvallen.

De agenten zijn tijdens een patrouille doodgestoken met machetes, uren voor de stembussen opengingen. De islamisten hadden voor de verkiezingen al aangekondigd dat zij de gang naar de stembus zouden verstoren.

De veiligheidsdiensten in het land zijn maandag in opperste staat van paraatheid na de geweldsuitbarsting bij de verkiezingen in 2007. Toen stierven duizend Kenianen in de strijd tussen de rivaliserende stammen die de verkiezingsuitslag betwistten.

Stammen

Er zijn dit jaar twee belangrijke kanshebbers voor het presidentschap. Het gaat om huidig vicepremier Uhuru Kenyatta en premier Raila Odinga. Zij zijn afkomstig uit dezelfde rivaliserende stammen als in 2007: de Kikuyu’s en de Luo’s.

President Mwai Kibaki heeft opgeroepen tot vreedzame verkiezingen. Als Kenyatta wordt gekozen tot president gaat hij zijn land mogelijk regeren vanuit Nederland. Hij is aangeklaagd door het Internationaal Strafhof en zijn proces staat gepland voor april.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.