buitenland

EU bezorgd om ‘ondemocratische’ wetswijziging Hongarije

Door Servaas van der Laan - 11 maart 2013

De Europese Unie heeft zorgen geuit over de grondwetswijziging die maandag door het Hongaarse parlement is goedgekeurd. Volgens Brussel zijn de aanpassingen mogelijk in strijd met de rechtsstaat.

Het gaat om een reeks wetswijzigingen op het gebied van onderwijs, daklozenopvang, verkiezingscampagnes en familierechten.

Een ruime meerderheid van het parlement in Boedapest stemde voor de wetswijziging. Er waren nauwelijks tegenstemmen omdat de oppositiepartijen uit protest niet meededen aan de stemming.

Europese waarden

‘Deze wijzigingen roepen zorgen op over het principe van de rechtsstaat, de EU-regelgeving en de Europese democratische waarden,’ zegt de president van de Europese Commissie Jose Manuel Barroso in een verklaring.

Barroso roept de Hongaarse premier Victor Orbán op om op de Europese zorgen te reageren. De Portugees belde maandag nog met Orbán om hem op andere gedachten te brengen.

Rellen

Maar zijn Fidesz-partij stemde volmondig voor de grondwetswijziging, tot woede van een deel van de Hongaarse bevolking. Afgelopen weekend gingen duizenden Hongaren de straat op en er staan nog meer demonstraties gepland.

De EU zint op wraak en houdt mogelijk miljarden aan toegezegde noodleningen aan Hongarije nu in de beurs.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.