buitenland

Eurocommissaris boos over ‘xenofobie’ van Cameron

Door Arne Hankel - 31 maart 2013

Europees Commissaris Laszlo Andor is boos op de Britse premier David Cameron vanwege diens harde opstelling over migranten uit andere EU-landen.

Andor, verantwoordelijk voor werkgelegenheid, noemt het in een interview met de Britse zondagskrant The Observer onverantwoordelijk om ‘toe te geven aan een xenofobische reflex’.

Misleidend

Andor noemt Camerons gehamer op het tegengaan van ‘misbruik’ van onder meer de Britse gezondheidszorg en overheidstoeslagen misleidend. De cijfers vertellen volgens hem een ander verhaal.

‘De realiteit is dat migranten uit andere EU-landen goed zijn voor de Britse economie,’ zegt Andor. ‘Vooral omdat ze arbeidstekorten opvullen, per persoon meer belasting betalen en minder uitkeringen aanvragen dan Britse werknemers.’

Honderdduizenden Britten maken bovendien gebruik van de mogelijkheid om elders in Europa te werken.

Strengere toelatingseisen

De EU vraagt de Britse regering al jaren om cijfers die het vermeende ‘uitkeringstoerisme’ aantonen, maar volgens de commissaris kan de regering die niet leveren.

Premier Cameron kondigde onlangs aan dat hij strengere toelatingseisen wil stellen aan buitenlandse werknemers. De regels moeten volgens de premier snel ingaan, omdat volgend jaar de beperkingen voor Roemenen en Bulgaren worden opgeheven.

Cameron vreest dat velen van hen een beroep zullen doen op het Britse systeem zonder daar zelf iets aan bij te dragen. Volgens Brussel bieden de huidige Europese regels al genoeg mogelijkheden om dat te voorkomen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.