buitenland

Europese Commissie: Kroatië klaar voor lidmaatschap EU

Door Claartje Vogel - 26 maart 2013

Het Zuid-Europese Kroatië is klaar om toe te treden tot de Europese Unie (EU). Vanaf 1 juli wordt het land de 28ste lidstaat van de unie.

Dat zegt de Europese Commissie in Brussel dinsdag.

Hervormingen

In het laatste rapport van de commissie staat dat de Kroatische regering hard heeft gewerkt aan de hervormingen. Volgens de Europese Commissie hebben de autoriteiten gedaan wat van ze werd verwacht.

Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) vertelt dinsdag dat de Nederlandse regering ook vindt dat Kroatië klaar is om lid te worden van de EU. ‘Kroatië heeft de afgelopen jaren onder strak toezicht van de EU gestaan. Dat heeft zijn vruchten afgeworden.’

Toetredingscriteria

Sinds 2004 is Kroatië kandidaat-lidstaat van de EU. Om te kunnen toetreden tot de EU, moet Kroatië voldoen aan specifieke toetredingscriteria. Het Balkanland moest werken aan het terugkeerbeleid voor vluchtelingen, de corruptie terugdringen en de rechten van minderheden verbeteren.

Volgens de Europese Commissie voldoet Kroatië op 1 juli aan deze criteria. Denemarken, Duitsland en Slovenië moeten het toetredingsverdrag nog goedkeuren. Het Europees Parlement roept deze landen op om dat snel te doen.

Geen vrij werknemersverkeer

Het kabinet besloot eerder dat de grens voor werknemers uit Kroatië na de toetreding, nog zeker twee jaar dicht blijft.

Het tegenhouden van werknemers uit het Zuid-Europese land bij de Nederlandse grens kan tot maximaal zeven jaar worden verlengd.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.