buitenland

Gezondheid president Hugo Chávez opnieuw verslechterd

Door Shari Deira - 05 maart 2013

De gezondheidstoestand van de Venezolaanse president Hugo Chávez gaat opnieuw achteruit. Chávez heeft meer ademhalingsproblemen en opnieuw een ernstige luchtweginfectie.

Dat meldde de regering in hoofdstad Caracas maandag (lokale tijd). Volgens minister Ernesto Villegas is de toestand van Chávez ‘uiterst precair’.

Kanker

De nieuwe infecties zijn ontstaan doordat het immuunsysteem van Chávez ernstig is aangetast door de zware chemokuren die hij moest ondergaan.

De 58-jarige president van Venezuela vecht al langer tegen kanker en is daarvoor behandeld in Cuba. Hij onderging zaterdag nog een chemokuur en is het afgelopen anderhalf jaar vier keer geopereerd. In januari kon hij vanwege zijn ziekte niet bij zijn eigen beëidiging als president zijn.

Sinds de laatste ingreep is hij niet meer in het openbaar gezien. Eind januari werden een foto van Chávez verspreid waarop hij is te zien met zijn dochters.

Stabiliteit

Villegas zegt dat de regering Chávez en zijn familie bijstaat in deze zware strijd. Hij waarschuwde de corrupte rechtse partijen in Venezuela die al plannen zouden beramen voor een tijdperk na Chávez.

‘Op dit moment zijn samenwerking en discipline een belangrijke basis om de stabiliteit van onze politiek te garanderen.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.