buitenland

‘Grote vooruitgang in overleg over redding Cyprus’

Door Arne Hankel - 23 maart 2013

Cyprus en de zogeheten trojka hebben flinke vooruitgang geboekt in het overleg over de redding van de eilandstaat. Dat heeft minister van Financiën van Cyprus Michael Sarris zaterdag gezegd. Volgens hem kunnen de gesprekken mogelijk zaterdagavond tot een einde komen.

Sarris vertelde verder dat Cyprus een heffing overweegt van 25 procent op tegoeden hoger dan 100.000 euro van spaarders bij de Bank van Cyprus, de grootste bank van het eiland. De heffing op spaartegoeden is een van de belangrijkste punten in het overleg.

EU-overleg

De trojka waarmee Cyprus overlegt, bestaat uit de Europese Unie, de Europese Centrale Bank en het Internationaal Monetair Fonds.

De ministers van Financiën van de eurozone, de eurogroep, vergaderen zondag over Cyprus. Het parlement van Cyprus komt pas daarna bijeen om over de voorstellen te debatteren.

Geldkraan dicht

Cyprus moet de andere eurolanden er nog dit weekeinde van overtuigen dat het zelf 5,8 euro kan bijdragen aan de financiële reddingsoperatie. Lukt dit niet, dan draait de Europese Centrale Bank de geldkraan dicht voor de wankelende Cypriotische banken en dreigt de eilandstaat failliet te gaan.

Het Cypriotische parlement stemde vrijdag al in met enkele forse maatregelen die geld moeten opleveren, maar de heffing op spaartegoeden was tot op heden omstreden.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.