buitenland

Hartaanval werd Chávez fataal, laatste woorden bekend

Door Shari Deira - 07 maart 2013

Het lichaam van de Venezolaanse president Hugo Chávez is overgebracht naar de Militaire Academie in Caracas. Generaal José Ornella heeft de exacte doodsoorzaak van Chávez bekendgemaakt. Chávez overleed aan een zware hartaanval.

Ornella heeft ook gezegd wat de laatste woorden van de 58-jarige Chávez waren. Voordat hij stierf, zei de president: ‘Ik wil niet sterven. Laat mij niet sterven.’

Operatie

Ornella zegt dat hij de laatste twee jaar veel tijd met Chávez heeft doorgebracht. Volgens de generaal wist Chávez toen hij het volk op 8 december toesprak dat er ‘heel weinig hoop was’ dat hij de volgende operatie zou overleven.

Generaal Ornella herhaalde de zorgen van Chávez’ opvolger Nicolas Maduro. Volgens hen is er iets verdachts aan de ziekte van de Chávez en heeft ‘een vijand’ er de hand in gehad.

Afscheid

De rouwende aanhangers van Chávez verzamelden zich woensdag in Caracas om een glimp op te vangen van de kist. Regeringsleiders van Argentinië, Bolivia en Uruguay zijn al bij de Militaire Academie geweest om afscheid te nemen van de president.

Chávez wordt vrijdag begraven. Tal van staatshoofden uit Latijns-Amerika zullen de ceremonie bijwonen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.