buitenland

Israël woedend over speciale labels Timmermans

Door Annemarie van Ulden - 08 maart 2013

Producten afkomstig uit Israël mogen niet hetzelfde label krijgen als producten uit de betwiste Westelijke Jordaanoever. Minister Frans Timmermans (PvdA, Buitenlandse Zaken) vindt dat dit verschil duidelijker moet worden aangegeven en pleit voor een speciaal label. Israël is woedend.

Volgens Timmermans hebben consumenten het recht te weten waar producten precies vandaan komen. ‘En als op producten uit de Israëlische nederzettingen staat dat ze uit Israël komen, klopt dat gewoon niet met het internationaal recht.’

Discriminatie

Israël is woedend over het plan. Volgens het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken is het pure discriminatie.

‘Als Nederland burgers wil informeren dat bepaalde producten uit een controversieel gebied komen, moet het dit voor alle controversiële gebieden in de wereld doen. Maar aangezien het alleen bij Israël wordt toegepast, kunnen wij het niet anders noemen dan discriminatie,’ zegt woordvoerder Yigal Palmor.

Hij vindt het onacceptabel en zegt dat Israël dit zal ‘aankaarten op alle niveaus’.

Europees beleid

Timmermans benadrukt dat andere landen in Europa ook zo’n systeem hebben en hij streeft dan ook naar afspraken in Europees verband.

Woordvoerder Palmor vindt het nog te vroeg om te beoordelen of hier sprake is van nieuw Europees beleid of een Nederlandse koerswijziging.

Premier Mark Rutte (VVD) bevestigde vrijdagmiddag dat de kwestie van de etiketten al lang op de Europese agenda staat. ‘Israël wist dit al’. En hij benadrukte nog eens dat er geen sprake is van een boycot.

Vreemd

Ook de Israëlische vicepremier Eli Yishai veroordeelt het plan van Timmermans.

‘Het is vreemd dat Nederland geen stappen onderneemt om Joden die tijdens de Tweede Wereldoorlog alles hebben verloren volledig te compenseren, maar het wel nodig vindt Joodse producten van een stempel te voorzien,’ zei hij vrijdag tegen de Israëlische krant Yedioth Aharonot.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.