buitenland

Italiaanse president vraagt deskundigen om advies

Door Shari Deira - 30 maart 2013

President Giorgio Napolitano van Italië gaat twee kleine groepen deskundigen advies vragen. De deskundigen moeten voorstellen formuleren voor institutionele en economische hervormingen die door alle partijen worden gesteund.

Dat heeft Napolitano zaterdag gezegd. Hij is niet van plan voortijdig af te treden en wil zijn mandaat volmaken. Zijn mandaat loopt tot 15 mei.

Impasse

In de Italiaanse pers werd de afgelopen dagen volop gespeculeerd dat de 87-jarige president zou aftreden. Zo maakt hij de weg vrij voor nieuwe verkiezingen en komt er een eind aan de politieke impasse.

De centrumlinkse leider Pier Luigi Bersani zei donderdag dat het hem niet lukt om een regering te vormen. Bersani won bij de verkiezingen een meerderheid in het parlement.

Ook Napolitano slaagde er vrijdag na gesprekken met de leiders van politieke partijen niet in om de formatie van een nieuw kabinet dichterbij te brengen. De Italiaanse president zegt dat hij de moed niet opgeeft en blijft proberen de gestrande formatie vlot te trekken.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.