buitenland

JSF-toestellen mogen weer vliegen, fout was eenmalig

Door Kelly van Alphen - 01 maart 2013

De testvluchten met de F-35-Joint Strike Fighters kunnen worden hervat. De scheur die eind februari werd ontdekt in een turbineblad in de motor van een testtoestel bleek geen constructiefout.

Dat liet het Amerikaanse ministerie van Defensie donderdag weten.

Het probleem met de motor werd ontdekt tijdens een routinecontrole op de luchtmachtbasis Edwards in het Amerikaanse Californië. Het Pentagon zette vervolgens alle straaljagers van dit type aan de grond.

Oververhit

De fabrikant Pratt & Whitney heeft de motor getest en concludeert dat het probleem niet is veroorzaakt door een fout in het ontwerp. De motor zou oververhit zijn geraakt tijdens een testvlucht, die vier keer zo lang duurde als gebruikelijk.

Honderden miljoenen

Het productieproces van het gevechtsvliegtuig verloopt door alle tegenslag al jaren uiterst moeizaam. De Nederlandse regering koos in 2001 de F-35 Joint Strike Fighter als opvolger van de verouderde F-16 en stak honderden miljoenen euro’s in de ontwikkeling.

Het is de bedoeling dat het kabinet eind dit jaar beslist of de F-35 de F-16 gaat vervangen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.