buitenland

Kardinalen beginnen conclaaf voor nieuwe paus

Door Arne Hankel - 12 maart 2013

Het kiezen van een nieuwe paus door de 115 kardinalen begint dinsdag na een mis in de Sint Pieter. De kardinalen zullen daar de zegen van de Heilige Geest afsmeken, en gaan daarna naar de Sixtijnse Kapel, waar de stemmingen van het zogeheten conclaaf zijn.

Dinsdag wordt één keer gestemd. Algemeen wordt verwacht dat niemand de vereiste tweederde meerderheid behaalt. De dagen erna volgen dan vier stemmingen per dag, totdat iemand meer dan 66,6 procent van de stemmen heeft gekregen.

Niet-kardinaal

Stemgerechtigd zijn alle kardinalen die op 27 februari, de dag voor het vrijwillige aftreden van nu emeritus paus Benedictus XVI, de leeftijd van 80 jaar nog niet hadden bereikt.

In principe kan iedere katholieke man tot paus worden gekozen, maar sinds de verkiezing van paus Urbanus VI in 1378 is het niet meer voorgekomen dat een niet-kardinaal werd gekozen. In 2005 waren vier stemrondes nodig voordat de uit Duitsland afkomstige Benedictus XVI uit de bus kwam.

Nederlandse kardinaal

Nederland wordt op het conclaaf vertegenwoordigd door de 59-jarige aartsbisschop van Utrecht, kardinaal Wim Eijk. Er zijn geen uitgesproken favorieten, maar volgens het Italiaanse persbureau ANSA lijken aartsbisschop Angelo Scola van Milaan en aartsbisschop Odilo Pedro Scherer van de Braziliaanse stad Sao Paulo een goede kans te maken.

Als de laatste inderdaad paus wordt, is hij de eerste paus van het Amerikaanse continent in de geschiedenis van de Rooms-Katholieke Kerk.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.