buitenland

‘Negentig kardinalen stemden op kardinaal Bergoglio’

Door Claartje Vogel - 15 maart 2013

Kardinaal Jorge Mario Bergoglio werd door 90 van de 115 kardinalen gekozen tot nieuwe paus. Daarmee overschreed hij ruim de benodigde tweederde meerderheid.

Dat meldt de Italiaanse krant Corriere della Sera. De krant noemt geen bronnen.

Het is opmerkelijk dat het het aantal ‘voorkeurstemmen’ naar buiten komt. Alle stemgerechtigde kardinalen hebben vantevoren geheimhouding beloofd. Het Vaticaan brengt geen officiële informatie naar buiten over het verloop van het conclaaf.

Minstens 77

Een ding is zeker: Bergoglio kreeg woensdag in de vijfde stemronde in elk geval 77 stemmen. Dit is het minimale aantal dat nodig is om te worden verkozen. De nieuwe paus noemt zich Franciscus.

De 76-jarige paus ontving vrijdagochtend zijn kardinalen in het Vaticaan. Hij riep zijn ‘broeders’ op om niet in pessimisme te vervallen en nieuwe manieren te vinden om het evangelie over de hele wereld te verspreiden.

Globale visie

Franciscus is de eerste paus uit Latijns-Amerika. In deze regio verliest het katholicisme de laatste jaren een hoop aanhangers aan de pinksterbeweging.

Er zijn geruchten dat de paus als hoofd van de Argentijnse jezuïten zijn broeders in de steek heeft gelaten, toen zij werden ontvoerd door de militaire junta. Dit spreekt het Vaticaan vrijdag stellig tegen.

De paus spreekt zaterdag 5.600 journalisten toe over het conclaaf, meldt BBC News. Franciscus zal dan zijn globale visie uit de doeken doen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.