buitenland

Noord-Korea dreigt met atoomaanval op Amerika

Door Shari Deira - 07 maart 2013

Noord-Korea laat zich niet afschrikken door strengere sancties van de Verenigde Naties (VN). Het land dreigt nu met een preventieve atoomaanval op de Verenigde Staten.

Een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken in Pyongyang zegt dat Noord-Korea het recht heeft om de aanval uit te voeren op ‘het hoofdkwartier van de agressor’.

Oorlog

Volgens de regering in Pyongyang zijn de Verenigde Staten bereid een nucleaire oorlog te voeren en mag Noord-Korea zich verdedigen. Het regime heeft de afgelopen weken herhaaldelijk geprovoceerd.

Woensdag stelde Noord-Korea al een vlieg- en vaarverbod in langs het kustgebied van het land. Dat betekent waarschijnlijk dat er de komende dagen een reeks militaire oefeningen zullen plaatshebben.

Akkoord

Noord-Korea dreigde ook een eind te maken aan de in wapenstilstand met Zuid-Korea, waarover de landen 1953 een akkoord bereikten. Het regime wil tot deze stap overgaan als de Verenigde Staten en Zuid-Korea gezamenlijke militaire oefeningen niet staken.

De VN-Veiligheidsraad staat op het punt strengere sancties in te voeren tegen Noord-Korea vanwege een kernproef die vorige maand werd uitgevoerd.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.