buitenland

Noord-Korea zegt wapenstilstand met Zuid-Korea op

Door Shari Deira - 08 maart 2013

Noord-Korea heeft het niet-aanvalsverdrag met Zuid-Korea opgezegd en de militaire telefoonlijn met het land afgesneden. Het communistische Noord-Korea zegt zich bedreigd te voelen door legeroefeningen van de Verenigde Staten in Zuid-Korea.

Dat heeft het regime in de nacht van donderdag op vrijdag bekendgemaakt. De boodschap komt een dag nadat de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties (VN) Noord-Korea nieuwe sancties heeft opgelegd.

Oorlog

De sancties van de VN-Veiligheidsraad zijn een reactie op een kernproef die het land op 12 februari uitvoerde. Donderdag dreigde Noord-Korea nog een preventieve nucleaire aanval uit te voeren op de Verenigde Staten.

Noord-Korea heeft naar eigen zeggen recht om ‘het hoofdkwartier van de agressor’ aan te vallen omdat de Verenigde Staten bereid zouden zijn een nucleaire oorlog te voeren.

Isolement

Noord-Korea en Zuid-Korea zijn formeel nog in oorlog. Na de Koreaanse oorlog van 1950 tot 1953 werd alleen een staakt-het-vuren afgesloten, een vredesverdrag is er niet gekomen. Het regime in Pyongyang dreigt vaker met geweld, maar meestal voegt het de daad niet bij het woord.

De Verenigde Staten hebben in reactie op het dreigement van Noord-Korea laten weten dat het land in ‘volledige staat’ is om zich te beschermen tegen raketaanvallen. Volgens het Witte Huis leiden de harde woorden van het regime van Kim Jong-un slechts tot verdere isolatie van het land.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.