buitenland

Overgrote meerderheid Falklanders wil Brits blijven

Door Kelly van Alphen - 12 maart 2013

99,8 procent van de bewoners van de Falklandeilanden wil deel blijven uitmaken van het Britse overzeese gebied. Slechts drie Falklanders stemden tegen.

Dat blijkt dinsdag uit het tweedaagse referendum dat is gehouden onder de 1.650 stemgerechtigde eilandbewoners.

Pro-Brits

De meeste inwoners van de eilandengroep voor de Argentijnse kust zijn van Britse afkomst. Zij maakten in de aanloop naar het referendum al duidelijk pro-Brits te zijn. Zo verkleedden sommigen zich in rood-wit-blauw en werd er gezwaaid met de Union Jack, de Britse vlag.

Het referendum was vooral bedoeld als politieke boodschap aan de wereld en aan Argentinië. Het Zuid-Amerikaanse land claimt de zogenoemde ‘Islas Malvinas’ namelijk ook. De Britten zouden het meer dan honderdtachtig jaar geleden van de Argentijnen hebben afgenomen.

Geen waarde

In 1982 vochten de Britten een oorlog uit met Argentinië over de Falklandeilanden. Tijdens deze 74 dagen durende Falklandoorlog, kwamen bijna duizend militairen en burgers om.

Volgens Argentinië heeft de uitslag van het referendum geen waarde, omdat de eilandbewoners geen partij zijn in het conflict. De eilanders hopen met de uitslag van de volkstemming de Verenigde Staten aan hun kant te krijgen.

Sommigen geloven dat de ontdekking van olie in de omgeving van de Falklandeilanden iets te maken heeft met de timing van het referendum.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.