buitenland

Overleg tussen Verenigde Staten en de Taliban hervat

Door Arne Hankel - 10 maart 2013

De Verenigde Staten en de moslimextremistische Afghaanse beweging Taliban praten weer met elkaar. De Afghaanse president Hamid Karzai heeft dit zondag laten weten.

Karzai kritiseerde de Taliban ‘die elke dag in het buitenland met de Amerikanen praten’ en ondertussen aanslagen plegen. Karzai is boos over twee zelfmoordaanslagen die zaterdag in Kabul en Khost twintig mensen het leven kostten.

Eerdere gesprekken

De Verenigde Staten en de Taliban tastten elkaars standpunten eerder al af met overleg in Qatar. Die gesprekken werden echter ongeveer een jaar geleden afgebroken toen de Taliban de Amerikanen ervan beschuldigden niet serieus te willen praten.

Twee maanden geleden zei de Amerikaanse ambassadeur in Kabul, James Cunningham, dat er ‘geen belangwekkende vredesgesprekken met de Taliban gaande zijn’. Hij ontkende niet dat er gesprekken werden gevoerd.

Extremisten

De Taliban zijn de belangrijkste tegenstander van de door de Amerikanen gesteunde regering van Karzai. De Taliban verkondigen primitieve versies van de islam en zien zichzelf als verzetsstrijders tegen buitenlandse bezetters en heidenen. De meeste Taliban behoren tot de Pathaanse bevolkingsgroep.

Halverwege de jaren negentig veroverden ze de macht in het grootste deel van het land. Eind 2001 werden de Taliban verdreven door Amerikaanse militair ingrijpen. De Taliban pogen vanuit Pakistan de macht te heroveren.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.